torstai 7. huhtikuuta 2016

Riihipuintia

Ennen puimakoneitten tuloa vilja leikattiin käsin, usein talkoilla. Ruis leikattiin tavallisesti sirpillä, ohra ja vehnä viikatteella. Viikatteella kaadettu vilja pantiin seipäille kuivumaan heinän tapaan. 
Koska ruis on pitkää, se sidottiin lyhteiksi.
Lyhteet nostettiin pystyyn kuhilaiksi.
Ahoksen puintia riutalla hakaten.
Pellolla kuivanut vilja ajettiin riiheen ja ahdettiin parsille. Sisäänlämpiävä riihi lämmitettiin, mikä antoi savut sisälle. Näin bakteerit kuolivat ja viljaan tuli miellyttävä savun haju ja maku.
Kun vilja oli tarpeeksi kuivaa, että jyvät hyvin irtoavat korsista, ahos (=ahdos) vedettiin parsilta maahan ja sitä hakattiin riutalla (=varsta), jolloin jyvät irtosivat.

Vaikka puimakoneet ja leikkuupuimurit olivat jo arkipäivää, moni halusi puida varsinkin rukiin silti riihessä nimenomaan  miedon savunmaun takia. Uudesta viljasta keitettiin jauhatuksen jälkeen uutispuuroa.

Ensimmäinen kuva Rokansalon perinnealbumit, 1940.
Muut kuvat: Marja Kiljunen, 1970-luvulta.

1 kommentti:

  1. Hienoa työtä ja jota itse myös harrastan täällä satakunnassa

    VastaaPoista

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.