sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Syyhysaunaa ja kärpässieniä - entisajan parannuskeinoja



Syyhy oli syyhypunkin levittämä ihotauti ja tarttui helposti lapsesta toiseen ja aiheutti erittäin kutiavan ihon. Syyhytaudin parannuskeinona oli, että sauna lämmitettiin suhteellisen kuumaksi, lasten keho siveltiin pikiöljyllä ja lapset vietiin vuoron perään löylyyn. ”Ihoa poltti aivan hirveesti”, itku pääsi, mutta hävisi syyhykin.
 
Pikiöljyä saatiin tervanpolton sivutuotteena, myöhempinä aikoina sitä oli saatavana tehdasvalmisteisenakin. Pikiöljyä ja tervaa käytettiin lääkeaineena vähän tautiin kuin tautiin.
Samoin pirtu oli lääkkeenä melkein jokaiseen vaivaan. Sitä käytettiin myös eläimille, sekoitettiin veteen ja annettiin esim. ähkystä kärsiville lehmille tai hevosille. Ähky tuli eläimille, jos ne ahnehtivat liikaa esim. tuoretta heinää. Eläimelle määrätty pirtu saattoi tosin usein päätyä ennemmin isännän ”lääkkeeksi”.

Puumalan apteekissa myytiin Puumala-rommia. Itse asiassa se oli pirtua, johon apteekkarit sekoittivat muita aineita. Puhdasta pirtua ei saanut myydä, mutta ”yskänlääkkeeksi” sekoitettua ainetta voi myydä vapaasti.

Pajatin-puun kuoret, lehdet ja marjat keitettiin ja liemi juotettiin hevosille tai lehmille virtsatietulehdukseen. Tämän lääkkeen sanotaan myös jopa auttaneen vaivaan. (Pajatin on paatsama. Muita vanhoja paatsaman nimityksiä ovat olleet mm. pajatsi, pajatsin, pajatti).
Paatsaman lehdellä paatsamasinisiipi

 Airi Lempiäinen kertoo, että hän sai lapsena keskelle rintaa palovamman. Joku neuvoi, että sitä on pidettävä kuumassa, ja niinpä ensin kokeiltiin hellan ääressä kuumentamista. Tietysti tämä poltti vammakohtaa ihan sietämättömästi. Tämän jälkeen joku toinen neuvoi, että on jältettävä perunaa ja vamman kohdalle levitettävä perunajälttiä (jälttää = raaputtaa lusikalla perunaa tai lanttua). Se lievitti tuskaa jonkin verran, mutta kohtaan nousi tietysti valtava vesikello. Lääkäriin ei tämän takia menty, ja aikaa myöten palovamma parani. 

Rapa-nimistä voidesekoitusta oli eräs lääkäri tehnyt itse, kun erään pojan ihottumaan ei ollut mikään tehdasvalmisteinen voide auttanut. Tämä voide tehosikin, mutta voiteen ainesosat eivät ole tiedossa. 

Kärpäsiä oli ennen tuvassa paljon, sillä karjanpito houkutteli niitä. Kärpäsiä pyydystettiin siten, että pannulla paistettiin kärpässieniä ja pinnalle laitettiin sokeria. Seos pantiin esimerkiksi uunin päälle. Sokeri houkutteli kärpäset aterioimaan ja sienen myrkky tappoi ne. (Kalle ja Airi Lempiäinen 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.