Vuonna 1995
ovat oppilaat kyselleet ja keränneet vihkoseksi puumalalaisten lempiruokia
valmistusohjeineen. Vihkonen sisältää 24 ruokalajia, joita puumalalaiset siihen
aikaan ovat mieluusti syöneet. Ylivoimaisesti eniten on tuolloin ollut
lempiruokana jokin kalaruoka, silloin paikallista kalaa oli hyvin saatavilla ja
kalastus oli vielä monen harrastus. Myös metsästys oli yleisempää, joten
riistaruokiakin on mahtunut listaan mukaan.
Koska
paikkakunnalla toimii lohilaitos Puumalan Lohi, ei ihme, että lohiruokia oli
reseptien joukossa runsaasti. Tässä muutama resepti ruoista, jotka ovat
tuolloin olleet suosittuja. Mukaan on vielä silloin mahtunut myös ”vanhanajan”
ruokia kuten muikkukukko tai riistaruokia hirvestä ja jäniksestä. Hyvää vauhtia
on tuolloin ollut ruokaperinne muuttumassa. Lempiruokiin on kuulunut jo
ulkomaisia tulokkaita kuten pastat, paellat ja lasagnet. Osin jotkut
mukaeltuina perinteisemmin suomalaisiksi kuten särkilasagne. Myös kasvisten
käyttö ruoanvalmistuksessa on lisääntynyt, suhteellisen uutena kasviksena
kesäkurpitsa.
1. Aurajuustokirjolohi
1 kg kirjolohta
1½ dl kuohukermaa
aurajuustoa
sitruunanmehua
1 tl suolaa
valkopippuria
Lohi
fileoidaan ja asetetaan mikronkestävään vuokaan nahkapuoli alaspäin. Maustetaan
valkopippurilla, suolalla ja sitruunalla. Aurajuusto sulatetaan mikrossa ja
kaadetaan kerman kanssa kalan päälle. Kalaa kypsennetään mikrossa 8-10 min.
Tarjoillaan keitettyjen perunoiden kanssa.
2. Hirvenkäristys
600 g hirvenlihaa
100 g sianlihaa (silavaa)
1-2 tl suolaa
10-12 maustepippuria
1-1½ dl vettä
Hirvenliha leikataan (helpommin
jäinen) ohuiksi läpikuultaviksi siivuiksi. Siansilava paloitellaan
pieniksi kuutioiksi ja paistetaan
kuumalla pannulla. Silavapalat nostetaan pois ja hirvenliha käristetään
pannulle jääneessä rasvassa molemmin puolin nopeasti ja nostetaan pataan. Kun
kaikki hirvenliha on käristetty ja nostettu pataan, huuhdellaan pannu vedellä
ja kaadetaan neste pataan. Lisätään suola ja pippurit. Haudutetaan hiljaisella
liedellä kannen alla n. 20 min. Tarjoillaan perunamuusin ja puolukkasurvoksen
kera hyvien ystävien seurassa.
3. Patakukko
0,5-0,75 l vettä
½ rkl suolaa
ruisjauhoja
öljyä tai margariinia
1 kg ahvenia tai
muikkuja
250 g siankylkeä
Tee vedestä, suolasta ja jauhoista
notkea, kovahko taikina. Rasvalla voit ”siistiä” kätesi taikinasta. Laita kalat
uuninkestävään vuokaan. Ripottele suolaa väliin, laita viipaloidut
sianlihaviipaleet päällimmäiseksi. Lopuksi pyörittele leivinpöydällä
ruistaikinasta vuoan kokoinen kansi, jonka laitat kalojen päälle tiiviisti.
Paista kukkoa ilman kantta 250 asteen uunissa noin yksi tunti. Ota vuoka pois
uunista ja voitele ruiskuori margariinilla tai voilla reilusti. Laita folio
kanneksi. Jos käytät puuleivinuunia, anna lämmön laskea alle 200 astetta ja
laita kukko uudelleen uuniin väh. 4-5 tunniksi. Jos lämpö on mieto, voit pitää
kukkoa uunissa koko yön. Voit välillä rasvata pintaa uudelleen, että se
pehmenee. Myös kirjolohesta tulee ihan maukasta.
4. Marinoitu jänispaisti
1
puhdistettu jänis
3
rkl viinietikkaa
2
rkl öljyä
suolaa,
pippuria,
1 laakerinlehti
tomaatti
175
g pekonia
sipulia
vettä
Tee marinadiliemi: viinietikka,
ruokaöljy, suola, laakerinlehti, rouhittu pippuri, tomaattisiivuja. Paloiteltu
jänis yöksi marinadiin, käännellään. Ruskista palat. Laita kannelliseen
astiaan, johon: pekoni, vettä, pippuria ja suolaa maun mukaan. Hauduta 230
asteisessa uunissa n. 4½ tuntia. Tee marinadiliemestä kastike. Tarjotaan
perunamuusin, puolukoiden ja tumman leivän kera, juomaksi piimä tai kotikalja.
Jälkiruokana karpalokiisseli.
5. Puutarhurin kurpitsapannu
0,5-1
kg kesäkurpitsaa
2
rkl voita tai öljyä
2
sipulia
1
tl suolaa
1
tl kuivattua timjamia
1 tl
kuivattua basilikaa
Ota keskikokoinen kesäkurpitsa, pese
se ja halkaise neljäksi ja viipaloi n. 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Sulata
voi pannulla ja laita siihen kurpitsapalat, kääntele niitä n. 10 min. Silppua
sipuli ja lisää kurpitsapalojen sekaan, anna kypsyä vielä n. 10-15 min.
Kypsymisen aikana mausta suolalla, timjamilla ja basilikalla. Voit halutessasi
lorauttaa vähän kermaa, mutta se ei ole välttämätön. Pöytään viedessä ripottele
päälle jotain vihreää, esim. basilikaa, persiljaa tai rakuunaa. Syö joko
sellaisenaan tai jos on iso nälkä, niin vaikka lihapullien kanssa.
Kaikki vihkosen sisältämät
lempiruuat:
ahvenpata, aurajuustokirjolohi,
grillattu hampparin käyrä ja salaatti, hirvenkäristys, hirvipaisti erämiehen
joulupöytään, juustotomaatit, kermalla haudutettu uunilohi, kermamuikut,
leivitetty kuha, lämmin kurkkukeitto, marinoitu jänispaisti, paella, pasta
prosciutto, patakukko, Paten mainio savulohi, puutarhurin kurpitsapannu,
puutarhurin lohikeitto, savustajan kiusaus, sinappisilakat, sveitsiläinen
vuoristokeitto, särkilasagne, tulinen suikaleliha, velttohyppely eli
traditionaalinen opiskelijaruoka, porkkanaleivos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.