lauantai 11. helmikuuta 2017

Nuotanvetoa Ruokotaipaleessa



Nuotanvetoa Vetojaossa
Nuotanvetoa Summalassa
 Nuottaa vedetään kesällä pintanuottana ja syksyllä pohjanuottana. Pyydys on sama, mutta kohoja ja painoja lisäämällä ja poistamalla saadaan nuotta kulkemaan joko pinnassa tai pohjassa. Muikku parvii kesällä auringonlaskun aikaan, joten nuottaa vedettiin kesällä myöhään illalla.

 
Nuotanveto vaatii kaksi vetäjää, joten nuotta oli usein naapureilla yhteinen. lsommilla taloilla oli oma nuotta. Niissä oli aikanaan puuvillalangasta tehdyt verkot. 1960-70 luvuilla siirryttiin nailonverkkoihin. Pumpuliverkot kuivatettiin nuottakiermissä, nailonverkkoiset nuotat taasen säilytettiin veneessä peiton alla suojassa.

Nuotan järveen potkiminen (=heittäminen) oli kokeneen kalastajan työtä, että se oikesi veteen eikä perä jäänyt kierteelle. 1960-luvun nuotat olivat pieniä, lisäämällä vetoköysiä saatiin nuotta kauemmaksi rannasta. Rannat mihin nuotta kulki, olivat kalastajilla tiedossa. Ei saanut olla kiviä tai muita esteitä.

 Nuottaa vedettiin tasaisesti molemmista päistä kohti rantaa. Vetopaikkoja supistettiin niin, että perän tullessa oltiin vierekkäin. Nuotan perän lähestyessä rantaa piti kalat pelotella nuotan perään heittämällä kiviä veteen.      
 
Aikanaan kalat lähetettiin laivassa kaupunkiin. 1960-luvulla tien valmistuttua alkoi linja-auto ajaa Ruokotaipaleesta Mikkeliin. Illalla saadut kalat olivat yön veneessä rannalla ja aamulla ne viettiin linja-autoon ja edelleen torille. Ei tarvittu kylmähuoneita tai jäähileitä kalojen säilyttämiseen. 

1970-luvulla Ollilan-tien valmistuttua alkoi pakettiauto hakea kalat joka ilta. Auto ajoi Helsinkiin saakka, vei muikkuja sinne ja toi merikalaa sisämaahan. Nykyisin nuotanveto on näytösluontoista harrastustoimintaa, varsinainen muikunkalastus tapahtuu troolaten moottoriveneillä.
1960-luvulla oli Säimösellä parhaina iltoina 5-6 nuottakuntaa vetämässä nuottaa. Nykyisin on ihme, jos näkee nuottakunnan kalassa kerran kesässä. (Muisteli Kalevi Pastila)
Nuottakiermi Summalassa 1970
Nuottakiermi Summalassa 1960-luvun lopulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.