keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Puumalan poikia tämäkin - vanha kuplavolkkari


 
Kaukas Oy:n vanha kuplavolkkari. Kuva via Seija Paajanen
 Tämä kuvassa näkyvä Saksan Wolfsburgissa valmistettu Kuplavolkkari päätyi uutena vuoden 1964 lopulla Itä-Suomeen, Oy Kaukas Ab:n omistukseen. Sillä kierreltiin vuosien ajan puukauppoja tehden pitkin Puumalan seudun kauniita maisemia. Myöhemmin se siirtyi metsäpomona olleen appiukkoni Yrjö Paajasen omistukseen hänen jäädessään eläkkeelle. Appiukon kuoltua anoppi säilytti sitä kymmenkunta vuotta autotallissa Niementiellä. Näinä autotallivuosina sillä tehtiin vain matkat hautausmaalle appiukon hautaa hoitamaan. Myöhemmin se siirtyi suvussa eteenpäin miehelleni ja nyt se on poikani omistuksessa. Se on ollut perheemme hallussa yli 50 vuoden ajan. 
 
Nyt sen vanhuusvuosina sillä tehdään pääasiassa vappu- ja sunnuntaiajeluita. Se on kuin perheenjäsen. Sitä hellitään ja hoidetaan kuin lemmikkiä ikään. On tärkeää, että kromiosat kiiltävät ja että vahaus on kunnossa. Mieltä hivelee, kun katsastusmies kehuu ja ostattelee sitä aina katsastuskerroilla. Nyt se on vielä hyvässä kunnossa, mutta saa nähdä, jaksaako se sinnitellä ja pysyä käyttökuntoisena vielä neljänteen polveen.

Volkswagen kupla oli vuonna 1972 maailman myydyin automalli. Suomeen kuplia tuotiin vuosina 1950-1975 yhteensä 125000 kappaletta. Ensimmäisinä vuosina kuplavolkkareiden kuten muidenkin länsiautojen tuonti oli säännösteltyä. Lisenssejä riitti lähinnä niille, joiden oli syystä tai toisesta liikuttava huonokuntoisilla teillä. Tällaisia olivat metsäyhtiöiden henkilökunnan lisäksi myös lääkärit ja keinosiementäjät. Kerrotaan, että lehmät tiesivät punaisen volkkarin nähdessään ja sen äänen kuullessaan, että keinosiementäjä on tulossa. 

Kuplille on annettu eri maissa erilaisia lempinimiä. Ranskassa kuplaa kutsutaan leppäkertuksi ja Englannissa, Venäjällä ja Virossa koppakuoriaiseksi. Italiassa sitä kutsutaan saksanturilaaksi. Jotkut kutsuvat sitä Hitlerin kostoksi, koska se on kehitelty Hitlerin ohjeiden mukaan. 

Eräs vanha rouva oli sitä mieltä, että kupla on erityisesti naisten auto, koska sen etupaneelissa on pidike käsilaukkua varten. Hän nimittäin säilytti käsilaukkuaan aina ryyppyhanikassa, jonka hän veti ajon ajaksi ulos.
Kohta on kesä. Päästään taas herrastelemaan kuplalla ja muistelemaan nuoruusvuosia ja menneitä aikoja. Niistä kertoo myös rekisterilaatta, joka väittää, että olemme Mikkelin läänistä - läänistä joka sekin on jo historiaa.
(Seija Paajanen, volkkarin nykyisen omistajan äiti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.