torstai 10. tammikuuta 2019

Suutarin työtä


Suutari Armas Valtosen työstä Puumalan kirkonkylässä

Armas Valtonen syntyi Puumalassa Sopalan kylässä 7.5.1895. Hän asui vanhempineen Luukkolan Aution kylässä. Avioitui naapurissa asuvan Selma Kietäväisen kanssa. Pian sen jälkeen he muuttivat Puumalan kirkonkylään ja ostivat v. 1920 talon, jossa nykyisinkin vielä tytär Katri Valtonen asuu päästyään eläkkeelle käsityöopettajan virasta Taivalkoskelta, jossa hän oli viimeksi töissä.
Katri-tytär kertoi, että hänen isänsä oli saanut opin jo lapsena maanviljelijä Kustaa Valkiaiselta. Hän teki suutarin työtä pääasiassa kotona tilaustyönä koululaisille ja aikuisille: lapikkaita, saappaita, patiineja ja kävelykenkiä. Mitat otettiin jalasta ja isä vuoli koivuhaloista tarvitsemansa lestin. Jos jalka oli ns. "korkearintainen" laitettiin lestin väliin nahkapala. Työpäivä venyi joskus jopa klo 22:een asti, jos kenkiä tultiin hakemaan. Valaistuksena oli alkuaikoina tietenkin öljylamppu ja työkaluina naskali, sakset ja siihen tarkoitukseen oleva veitsi. Istuimena oli matala, nahalla vuorattu tuoli ja edessä nahkasta oma tekemä suojaesiliina.
Ystävälliset ihmiset toivat joskus kenkiä hakiessaan leipää ja voita. Äiti keitti usein heille kahvit siitä hyvästä.
Armas Valtonen teki suutarin töitä myös pitäjillä taloissa, joissa meni useampia päiviä, joten hän joutui yöpymään taloissa. Samoin vanhainkodissa Pirttimäellä meni viikko, jopa enemmänkin.
Hän antoi opin myös pojalleen Matti Valtoselle, mutta Matti ei innostunut pitemmän päälle jatkamaan isänsä työtä. Perheeseen kuului lisäksi kolme tytärtä Elli, Katri ja Leena. Armas kuoli  6.8.1959. Muita suutareita kirkolla olivat: Luukkonen ja Antti Reponen, heitä myöhemmin vielä Hulkkonen. (Katri Valtosta haastatteli Eeva Pastila).
Armas Valtonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.