perjantai 23. syyskuuta 2016

Pikkupaloja



- Liekö ollut vakuutettu se parrakas reissumies, joka tuli Puumalan apteekkiin ja osti pullon Hokmannintippoja ja ryyppäsi sen yhtä kyytiä vatsaansa. Sen tehtyään hän otti paperossin ja sytytti sen. Mutta samalla sattui lääke röyhtäyttämään, jolloin kaasut lemahtivat palamaan polttaen ukon parran. (Aamulehti 19.8.1905).

- Siat ja muut kotieläimet ovat ennen saaneet kulkea vapaasti ja usein ne ovat poikenneet myös kirkkomaalle. Ongelmaksi vapaasti kulkevat siat ovat muodostuneet varsinkin kirkonmenojen aikaan ja tästä on kirjoitettu Puumalan kuntakokouksen pöytäkirjassa 1.8.1869:
Kunnallislautakunnan esimiehen pyynnöstä otettiin myös keskusteltavaksi asia: Kuinka vois estää se epäjärjestys, että lähellä asuviin siat, kansan liikkeen aikoina ej kävis kirkon ja hautuumaalla tässä pitäjässä – tästä asiasta keskusteltava: luuli kaikki koska kuulutuksen kautta kirkossa, ilman toivottuva seuraukseta, asianomaisia on käsketty semmoisina liikeaikoina kun kirkkotarhan portit kansalta pidetään auki, ottaa vaarin elikoistaan, niin pitäis esimerkiksi 20 markan uhalla sitä kiellettämän, ja pitäis hauvankaivaja Heikki Kainulainen ja kellonsoittaja Paavo Valkonen - - - ilmi saattaa se jonka eläin tästedes löytyy kirkkotarhan sisältä.

Erkki Nurmisen keräämää aineistoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.