tiistai 15. maaliskuuta 2016

Lotinansuoralta Kitulanniemeen



Kansa on nimittänyt Vanhalla Puumalantiellä Palloinmäen ja Lautkankaanmäen välistä suoraa Lotinansuoraksi. Nimitys tuli tien varrella asuneesta Härkösestä, Lotina-Härkösestä, joka teki hyvää läskisoosia. (Lotina on sianlihakastikkeen eli läskisoosin erit. sotilasalalla käytetty halventava nimitys).

Paskosaaria tai Paskoluotoja on useitakin. Ne ovat saaneet nimensä siitä, että pitkillä venereissuilla saaressa käytiin tekemässä tarpeitaan ja muutenkin oikomassa jäseniä.
Hävyttömän tuntuisia paikannimiä on ollut ja on edelleenkin ainakin kansan keskuudessa ympäri Suomea. Karttoihin niitä pääsi harvoin, sillä kun maanmittarit aikoinaan kiersivät Suomessa kartoittamassa ja nimeämässä paikkoja, eivät he häveliäisyyssyistä kirjoittaneet alapäähän viittaavia nimiä. Siksipä monet vaikkapa  Vittu- tai Kyrpäalkuiset nimet on usein nimetty karttoihin Naisten- tai Miesten- alkuisiksi. (Kaikki Nais-alkuiset nimet eivät johdu tästä).
Haapaselällä on Pillu-luoto-niminen pikku luoto, jolla kasvaa heinätuppoja ja joka on juuri ja juuri näkyvissä veden yläpuolella. Varsinkin vanhemmat naiset puhuivat luodosta häveliäästi kuiskaten. Tämänkin luodon nimen on kertojan äiti kuullut omalta isoäidiltään, joka on nimen hiljaa supattanut korvaan.
Veneilyn kannalta paha ja karikkoinen paikka on myös voinut saada nimen. Haapavedellä tällainen on Pahikka.

Harmi, että vanhoja hyviä paikannimiä on muutettu. Esimerkkinä Kitulanniemi. Kitulanniemi on alun perin ollut saari, vielä vuonna 1541 nimenä oli Kitulan salo (salo= suuri metsäinen saari). Alun perin paikannimi on tullut sukunimestä, alueella on vuonna 1541 asunut viisi perhekuntaa Kitusia.
Kun Kitulanniemi kaavoitettiin tonteiksi, nimeksi muutettiin mitäänsanomaton Kotiniemi, jotta alue olisi tontinostajille houkuttelevampi. Nimenmuutos voi aiheuttaa sekaannusta, joten esim. Kitulanniemeen vuonna 1978 perustetusta vedenottamosta näytään käyttävän molempia nimiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.