maanantai 7. maaliskuuta 2016

Veskansan markkinoita

Eteläsavolaisella murteella kirjoittajia ei juuri löydy. Eikä varsinkaan Puumalan murretta näy julkisesti nähtävillä. Murteesta kysyttäessä moni sanoo häpeävänsä sitä edes puhua, saati sitten kirjoittaa. Ei ole syytä häpeään! Kaikkien murteitten ominaispiirteet ovat arvokkaita erilaisuutensa vuoksi. Tässä eräs blogikirjoitus:



Jos miä jottai kirjotan tai mainihen pohjalaisista kute viimo kerrala, joku tiällä älähtää, jotta savokskii pittää kirjottoo. Miä aattelin ensin jot mitä miä nyt ossoisin kirjottoo savolaisittai, mut sitte miä äkkäsin jot kahotaa, tehhää vaik tikusta asiaa.

Ensi kahoin paikallislehen, jos siel vaik ois olnakii jottai tyypillistä tälle provinssile. No kaks asioo löysin viimosesta lehestä. Tiälä on neljä kertoo vuues  markkinat: nyt kesällä Juakko- markkinat, syksyllä keyrimarkkinat, sit tulloot het perrää Mikko-markkinat ja kevväällä Maria-markkinat. On kaikenlaisii Veera-markkinoitakkii, kesäavvauksii ja mitä kaikkii. Äskettäi ol Rock-festivaalitkii, mut en tiiä olko siellä porukkoo, ne ku olvat päihteettömät.

Vaik miust tuntuu ett tiäll on ain markkinoihe aika. Hyö on keksineet elokuuks Siltakemmakatkii sen perrää ko silta rakennettii. Ne onkii nii suuret kemut, jot mualaisii hirvittää. Onneks miä en oo tiällä sillon, vaik oisin miä kyllä halunna nähä sen Lauri Tähkän, joka kuulema tulloo tänne hoilottammaa sillon.


Tämä on ain olna veskansoo, ko vettä on joka paikas. Ennehä ei mihikää piäsnäkää ko venneelä, teitähä ei olnakaa. Kirkkooki pit männä koko kylä samala venneelä. Siitä on viel kirkkovene jälellä matonpesurannassa. Yhistykset, koululaiset tai muut porukat sillä joskus souteloot, mutta enemmänkii sitä voes käyttee. Märkänööhä se tuolla katokse alla käytö puutteessa.

Yhenlaiset markkinatha ne olvat laivoje passaamisettii viel ainakii 70-luvula. Kolomelta taholta tul iltapäivälä kolome aekoihi satamaa höyrylaivat, Savonlinnasta, Lappeenrannasta ja Mikkelistä. Ko ulokona olles kuulu pillien vihellykset, lapset huus jotta nyt männää laivoja kahtomaa. Ja tätä jatkukii sitte koko kesän. Ei tainna olla matkustajii, kun senkii lopettivat. Wennoha se on nykyjää meijä risteilylaevana, sillä viijää vesille nii oppilaat, juhlijat ko turistitkii.

Tämä ko on tyypilline saaristokunta, on tiällä yritetty järjestee kaikenlaisii siihe liittyvii muitakii kemuloita varsinki kesäaikan. Veskansa on joskus muinon pitänä tuliloita rannala ja sen tähe yritettii männä vuosina elvyttee sellasta perinnettä, mutta elokuussa kaek turistit on jo lähtenä pois. Mikkää ei sillon ennee kannata, paekalliset vuan kahtoot televisiota. Mitäs hyö mistää kemuloista, hyöhä on nähnä vettä ja tulta ennekii. Jossai saaristos kuitekii viel jottai näköjää nykyjääkii järjestäät. 


Blogikirjoitus 28.7.2010 Kirsti Lähdesmäki
Murteen tarkistanut syntyperäinen puumalalainen Terttu Sopanen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.