perjantai 11. maaliskuuta 2016

Puumalalaisten lempiruokia 20 vuotta sitten




Vuonna 1995 ovat oppilaat kyselleet ja keränneet vihkoseksi puumalalaisten lempiruokia valmistusohjeineen. Vihkonen sisältää 24 ruokalajia, joita puumalalaiset siihen aikaan ovat mieluusti syöneet. Ylivoimaisesti eniten on tuolloin ollut lempiruokana jokin kalaruoka, silloin paikallista kalaa oli hyvin saatavilla ja kalastus oli vielä monen harrastus. Myös metsästys oli yleisempää, joten riistaruokiakin on mahtunut listaan mukaan.

  Koska paikkakunnalla toimii lohilaitos Puumalan Lohi, ei ihme, että lohiruokia oli reseptien joukossa runsaasti. Tässä muutama resepti ruoista, jotka ovat tuolloin olleet suosittuja. Mukaan on vielä silloin mahtunut myös ”vanhanajan” ruokia kuten muikkukukko tai riistaruokia hirvestä ja jäniksestä. Hyvää vauhtia on tuolloin ollut ruokaperinne muuttumassa. Lempiruokiin on kuulunut jo ulkomaisia tulokkaita kuten pastat, paellat ja lasagnet. Osin jotkut mukaeltuina perinteisemmin suomalaisiksi kuten särkilasagne. Myös kasvisten käyttö ruoanvalmistuksessa on lisääntynyt, suhteellisen uutena kasviksena kesäkurpitsa.

1.     Aurajuustokirjolohi
1 kg kirjolohta
1½ dl kuohukermaa
aurajuustoa
sitruunanmehua
1 tl suolaa
valkopippuria

Lohi fileoidaan ja asetetaan mikronkestävään vuokaan nahkapuoli alaspäin. Maustetaan valkopippurilla, suolalla ja sitruunalla. Aurajuusto sulatetaan mikrossa ja kaadetaan kerman kanssa kalan päälle. Kalaa kypsennetään mikrossa 8-10 min. Tarjoillaan keitettyjen perunoiden kanssa.

2.     Hirvenkäristys
600 g hirvenlihaa
100 g sianlihaa (silavaa)
1-2 tl suolaa
10-12 maustepippuria
1-1½ dl vettä

Hirvenliha leikataan (helpommin jäinen) ohuiksi läpikuultaviksi siivuiksi. Siansilava paloitellaan
pieniksi kuutioiksi ja paistetaan kuumalla pannulla. Silavapalat nostetaan pois ja hirvenliha käristetään pannulle jääneessä rasvassa molemmin puolin nopeasti ja nostetaan pataan. Kun kaikki hirvenliha on käristetty ja nostettu pataan, huuhdellaan pannu vedellä ja kaadetaan neste pataan. Lisätään suola ja pippurit. Haudutetaan hiljaisella liedellä kannen alla n. 20 min. Tarjoillaan perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera hyvien ystävien seurassa.

3.     Patakukko
0,5-0,75 l vettä
½ rkl suolaa
ruisjauhoja
öljyä tai margariinia
1 kg ahvenia tai muikkuja
250 g siankylkeä

Tee vedestä, suolasta ja jauhoista notkea, kovahko taikina. Rasvalla voit ”siistiä” kätesi taikinasta. Laita kalat uuninkestävään vuokaan. Ripottele suolaa väliin, laita viipaloidut sianlihaviipaleet päällimmäiseksi. Lopuksi pyörittele leivinpöydällä ruistaikinasta vuoan kokoinen kansi, jonka laitat kalojen päälle tiiviisti. Paista kukkoa ilman kantta 250 asteen uunissa noin yksi tunti. Ota vuoka pois uunista ja voitele ruiskuori margariinilla tai voilla reilusti. Laita folio kanneksi. Jos käytät puuleivinuunia, anna lämmön laskea alle 200 astetta ja laita kukko uudelleen uuniin väh. 4-5 tunniksi. Jos lämpö on mieto, voit pitää kukkoa uunissa koko yön. Voit välillä rasvata pintaa uudelleen, että se pehmenee. Myös kirjolohesta tulee ihan maukasta.

4.     Marinoitu jänispaisti
1 puhdistettu jänis
3 rkl viinietikkaa
2 rkl öljyä
suolaa, pippuria,
1  laakerinlehti
tomaatti
175 g pekonia
sipulia
vettä

Tee marinadiliemi: viinietikka, ruokaöljy, suola, laakerinlehti, rouhittu pippuri, tomaattisiivuja. Paloiteltu jänis yöksi marinadiin, käännellään. Ruskista palat. Laita kannelliseen astiaan, johon: pekoni, vettä, pippuria ja suolaa maun mukaan. Hauduta 230 asteisessa uunissa n. 4½ tuntia. Tee marinadiliemestä kastike. Tarjotaan perunamuusin, puolukoiden ja tumman leivän kera, juomaksi piimä tai kotikalja. Jälkiruokana karpalokiisseli.

5.     Puutarhurin kurpitsapannu
0,5-1 kg kesäkurpitsaa
2 rkl voita tai öljyä
2 sipulia
1 tl suolaa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua basilikaa

Ota keskikokoinen kesäkurpitsa, pese se ja halkaise neljäksi ja viipaloi n. 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Sulata voi pannulla ja laita siihen kurpitsapalat, kääntele niitä n. 10 min. Silppua sipuli ja lisää kurpitsapalojen sekaan, anna kypsyä vielä n. 10-15 min. Kypsymisen aikana mausta suolalla, timjamilla ja basilikalla. Voit halutessasi lorauttaa vähän kermaa, mutta se ei ole välttämätön. Pöytään viedessä ripottele päälle jotain vihreää, esim. basilikaa, persiljaa tai rakuunaa. Syö joko sellaisenaan tai jos on iso nälkä, niin vaikka lihapullien kanssa.

Kaikki vihkosen sisältämät lempiruuat:
ahvenpata, aurajuustokirjolohi, grillattu hampparin käyrä ja salaatti, hirvenkäristys, hirvipaisti erämiehen joulupöytään, juustotomaatit, kermalla haudutettu uunilohi, kermamuikut, leivitetty kuha, lämmin kurkkukeitto, marinoitu jänispaisti, paella, pasta prosciutto, patakukko, Paten mainio savulohi, puutarhurin kurpitsapannu, puutarhurin lohikeitto, savustajan kiusaus, sinappisilakat, sveitsiläinen vuoristokeitto, särkilasagne, tulinen suikaleliha, velttohyppely eli traditionaalinen opiskelijaruoka, porkkanaleivos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.